Hunden har helt enkelt börjat bli vuxen - 2 års paniken
- Miranda Cederroth
- 20 dec. 2023
- 7 min läsning
Uppdaterat: 20 dec. 2023
Mycket fokus riktas mot valpens tidiga år men vi får inte glömma bort att utforska vad som händer när hunden har nått vuxen ålder. Denna specifika period benämns ofta som psykisk könsmognad. Många hundägare upplever att det är en svår tid när hunden blir runt två år. Varför är det så?

Psykisk könsmognad och hormonerna tar en ny fart
Hunden genomgår en psykiskt könsmognad runt två års ålder. Många hundar blir allt mer självständiga och kan börja fatta betydelsefulla beslut i sina liv, exempelvis när det gäller val av socialt umgänge med andra hundar, åsikter och ställningstaganden. Nu är det dags för hunden att börjar träna sig själv i att uttrycka sina åsikter och stå upp för det den anser vara rätt. Många hundar går nu in i fasen där de aktivt börjar bevaka och skydda sitt revir.
Hos vilda vargflockar, inträffar psykisk könsmognad som ett startskott för vargarna att söka nya marker och bilda sin egna familj. Det här är ett skede i livet där unghunden ska genomgå en övergång till att skapa sitt eget hem.
Min allra första egna hund hamnade i slagsmål för första gången när hon just fyllt två. Jag minns det så tydligt; jag ringde min mamma, grät och berättade om det som just hade inträffat. Som en 19-åring lade jag all skuld på mig själv, kände att jag inte var redo för att ta hand om en hund och jag kunde ju glömma alla mina hunddrömmar. Det här var också det jag fick höra utifrån andra hundägare. För mig var det här en start på en livslång utbildning som jag fortfarande håller på att lära mig om. Nu 15 år senare har vi mer forskning och information om hur våra familjehundar utvecklas och vad dom behöver.

Vanliga problem som hundägaren upplever vid 2-3 års åldern
Vaktar
Outtröttlig
Asocial
Självständig
Nya rädslor
Orsaken till att dessa beteenden uppstår vid just denna ålder är just på grund av att hunden blivit vuxen och är mogen att börja fatta sina egna beslut och skapa sig en egen familj (plus en ny fart av hormoner som ofta ställer till det)
Vad behöver min hund under denna period?
Bara för att vi upplever detta som ett problem behöver det inte betyda att hunden upplever det som ett problem. Det kanske till och med är hundens lösning för hur den ska hantera sin nya situation. En del beteenden kan eskalera och vi kan behöva hjälpa hunden i rätt riktning under denna tid. Men för att hjälpen ska nå fram behöver hundens grundläggande behov tillgodoses. Välmående är avgörande och vi måste tillgodose individens grundläggande behov innan vi gör något annat!
Det inkluderar att skapa en trygg och skyddad miljö, erbjud hunden rätt typ av stimulerande aktiviteter och tillräcklig motion. Sömn och en näringsrik kost är också avgörande.

1. Rätt typ av stimulans - Att balansera rätt typ av stimulans är av stor vikt. Våra hundar är ofta inte under eller överstimulerade, utan snarare fel stimulerade. Ni behöver börja rota i vad som verkligen är bra för just er hund. Nedan har vi samlat frågor som kan hjälpa er.
Fyller eller uppfyller inte situationen hundens grundläggande behov?
Vilka beteenden kan du se tillgodoses?
Vilka känslor tror du att din hund upplever i situationen?
Finns det några behov som är mer betydelsefulla för din hund än andra?
Finns det behov som du måste bort prioritera för att tillfredsställa andra?
Med dessa frågor vill jag att du ska börja fundera över din hunds vardag. Vad blir din hund exponerad av för situationer och vad gör dessa situationer med din hund? För oss ägare kan det framstå som en rutin i vardagen och som inte tycks påverka hundens välmående. Exempel, åka tunnelbana, passera andra hundar, vara på hunddagis, höra polis och ambulanser, vara med på restauranger etc. Tyvärr har vi lätt att missa vad våra hundar faktiskt upplever då det är den miljön som vi valt att leva i. Men vi får inte glömma att även hunden är ett djur i fångenskap, fastklistrad med oss i ett koppel.
Det är vanligt att vi befinner oss i situationer där våra hundar ger oss tydliga signaler om hur det upplever situationer. Ja jag vet att det kan vara lockande att förminska bort dessa signaler med tanken:
"Eh, min hund reagerar alltid så, inget att göra åt saken."
Att öppna upp ögonen för hundens känsloliv kräver mod och självreflektion. Ibland kan det vara frestande att bagatellisera eller ignorera beteenden som vi inte förstår eller som verkar obetydliga.
Genom att vara villiga att undersöka och förstå hundens känslor kan vi skapa en djupare och mer meningsfull relation. Det kan innebära att vi behöver anpassa vårt eget beteende, erbjuda tröst eller söka professionell rådgivning om det behövs. Att vara öppen för att lyssna på våra hundars känslomässiga behov skapar en starkare grund för ömsesidig förståelse och välmående både för hunden och för oss själva som ägare.
2. Återhämtning
Återhämtning är något som våra hundar generellt sett får för lite av. När vi talar om återhämtning fokuserar vi mest på att återhämta sig från intryck, inlärning, krav och regler. Att möjliggöra för hunden att få psykisk återhämtning utan att utsättas för specifika situationer eller prestationer är lika viktigt för dem som för oss. Att få vara hemma och helt enkelt inte göra någonting är ofta kopplat till ångest över att man är en dålig hundägare. Tyvärr måste vi, i dagens samhälle, lära både oss själva och våra hundar att kunna ta det lugnt och koppla av för att kroppen ska kunna få en chans till återhämtning. Vi klagar ofta på att vår egen återhämtning är alldeles för kort, vi behöver mer! Då har vi ändå i snitt två dagar i veckan och fem veckor på sommaren. Vad har din hund? Ibland är det inte öka farten som hjälper en outtröttlig hund utan att dra i handbromsen.
3. Näring
Nu behöver hunden verkligen en näringsrikt kost. Kostens kvalitet är faktiskt en avgörande faktor för att hjälpa hundens hormonella balans under den sista fasen i hundens könsmognad. Tyvärr lider våra hundar ofta av näringsbrister på grund av den näringsfattiga mat vi ger dem. Därför brukar vi rekommendera dessa kosttillskott. Allt är personligt då vi väger in allt i våra beteendeutredningar för den specifika hunden.
Här hittar ni några av det vanligaste kosttillskotten som vi rekommenderar:
B-vitamin - Upplever du att din hund är stressad mer än tidigare? Kanske tappar den mycket päls eller visar beteenden som är kopplade till stress? B-vitamin är något som hundens kropp ständigt ”äter upp” vid stress. Att fylla på med B-vitamin är alltid en bra idé, vitaminen är vattenlöslig som betyder att hunden kan inte få i sig för mycket utav den. ( undantag b-12) Eftersom den är vattenlöslig kommer hunden att kissa ut överskott av den B- vitaminen som kroppen inte behöver. B- vitamin finns naturligt i fågel, lever, fisk, nötter, bananer mfl
Magnesium - Upplever du att din hund börjar vakta mer? Ligger mer på spänn och har svårt att koppla av? Magnesium är ett super tillskott för att hjälpa kroppen muskler att slappna av. Din hund kommer behöva hjälp med återhämtningen . Magnesium finns naturligt i baljväxter, blad grönsaker, kött fisk och skaldjur.
Tryptofan - En aminosyra som behövs för att kroppen ska kunna tillverka det viktiga serotoninet, har kroppen brist på B-vitamin kommer tryptofanet först och fram fylla på det. Tryptofan finna naturligt i banan, kalkon, pumpakärnor - blir först b- vitamin och sen seratonin.
Max Relax - Innehåller Magnesium, tryptofan och b-vitamin. Ett kosttillskott som tillför de ämnen som ger en neutraliserande effekt på hormoner som produceras vid stress och rädsla. Ge rekommenderad dos under 12 månader. Obs! Ge inte detta i maten om hunden blir utfodrad med färskfoder. Effekten uteblir. Ta 1 veckas paus 1 gång i kvartalet.
Munkpeppar - Innehåller en agnusid som stimulerar hypofysen och produktionen av gulkroppshormon. Munkpeppar verkar stabiliseranden på hormonrubbningar och kan hjälpa vid överdriven brunst, löp och PMS besvär. Används också till översexuella/övermaskulina hundar och vid skendräktighet.
Kamomill och djävulsklo - Hjälper till med att minska spänningar i bäckenbotten, rekomenderas till tikar med jobbiga löp.
Blodpulver - Fungerar utmärkt som järntillskott till tikar under löp och genom skendräktighet.

Vad kan jag som ägare hjälpa min hund med?
Förutsättningar - Skapa rätt förutsättningar. Sätt inte hunden i situationer där du vet att den blir stressad, där du vet att hunden kommer att misslyckas. Det är inte träning du utsätter hunden för, bara dåliga erfarenheter. Detta kommer att skada er relation och förtroendet till dig som hundägare. Att vända på klacken, göra en u-sväng för att låta din hund slippa gå förbi något som den tycker är obehagligt eller läskigt är att visa empati, tillit och beskydd. Försök att tänka hur du hade hanterat denna situation om det var med din bästa vän?
Ta bort - Börja överväga och plocka bort aktiviteter och sällskap som inte gynnar din hund. Ta hjälp av listan ovan för att börja utvärdera vilka aktiviteter eller situationer som verkligen inte är hälsosamma för din hund.
Rutiner - När kroppen och sinnet är i obalans är rutiner en trygghet att kunna luta sig emot, kanske måste ni göra vardagen lite fyrkantig ett tag fram över? Eller behöver ni lägga till nya sunda rutiner?
Kontroll - Hjälp hunden att känna kontroll. Förvarna om du vet att din hund tycker att saker är jobbiga. Det kan vara allt ifrån ord, olika halsband eller filtar som betyder olika saker. Det kan vara att en hund eller läskig människa kommer att passera er. Sluta tänk att ni ska avleda och sätta skygglappar på. Informera så hunden får uppleva att den har kontroll och inte känner sig lurad. Detta är ett av dom vanligaste missarna vi gör. Vi avleder innan hunden har fått lägga märke till det som kan trigga hunden.
Hur ska jag navigera genom all information ?
Börja alltid med att kolla vart informationen eller tipsen kommer ifrån. Vem har sagt vad och vad har denna för utbildningar eller forskningar som stödjer det den vill säga? För mig räcker det tyvärr inte att personen hänvisar från egna erfarenheter. Hundvärlden är i ständig uppdatering och rörelse. Idag forskas det mycket på både hundträning, hundens inlärning och förmåga att kommunicera med oss människor. Vi är många som kämpar med att ta död på gamla sanningar och myter.
Enligt svensk lag (på humansidan) är psykolog och legitimerad psykolog skyddade titlar och får endast användas av de personer som har genomgått den femåriga psykologutbildningen samt genomfört Psykolog Tjänstgörings Praktik (PTP). Tyvärr har vi inga skyddade titlar inom hundbranchen, det betyder att vem som helst kan kalla sig för hundintruktör eller hundpsykolog.
Detta är saker som du som hundägare kan ta hjälp utav när du letar efter hundpsykolog eller kurser.
Kolla om företaget med i Sveriges Hund Företagarförening. Det kan man se genom att företaget har en så kallad H-märkning. De flesta företagen brukar visa upp det på sin hemsidan, om inte kan du alltid gå in på Sveriges hundföretagares hemsida och se vilka som är medlemmar.
Bevis på certification och utbildningar. Detta ska vara lätt att hitta på företagets hemsida vilka utbildningar och värdegrunder det har.
Texter som du läser bör vara underskrivna med författarens namn och ange referenser för att visa var informationen eller forskningsresultaten hämtats ifrån.
Alla hundar är olika och det finns ingen träningsplan som kommer passa just din hund till punkt och pricka. En träningsplan och en situation är levande och behövs anpassas därefter. Ta inga råd eller tips från någon som inte har träffat dig och din hund.
Plocka russinen ur kakan, akta dig för rekommendationer som blir ”måsten” eller metoder som ska fungera på alla hundar.
Miranda Cederroth
Hundinstruktör & hundpsykolog
Comments